Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Om tijdig problemen te constateren en adequaat te kunnen behandelen adviseren wij een controletermijn van 6 maanden. Indien in de loop der jaren is gebleken dat uw gebitssituatie stabiel en uw mondhygiëne optimaal is, kan in overleg met de tandarts besloten worden een controletermijn te hanteren van 12 maanden. Patiënten met een volledige gebitsprothese adviseren wij een controletermijn van 2 jaar.

Het advies is om de tandarts te bezoeken als het eerste tandje van uw kind doorkomt. Bij een eerste bezoek kan uw kind kennis maken met de mondzorgpraktijk en de tandarts. Deze zal kijken of het gebit gezond en gaaf is. Ook zal de tandarts u helpen hoe u het beste voor het gebit van uw kind kan zorgen. Daarom is het verstandig om zo snel mogelijk te komen wanneer het eerste tandje van uw kind doorkomt zodat u vanaf het eerste tandje goed voor het gebit kan zorgen.

De blootstelling aan rontgenstraling is bij digitale röntgenopnames zeer gering. Om (voornamelijk) emotionele redenen worden er tijdens de zwangerschap bij voorkeur geen rontgenfoto’s gemaakt. Rontgenfoto’s zijn onmisbaar voor een goede diagnosestelling en het vroegtijdig opsporen van problemen (preventie).

𝖨𝗇𝗆𝗂𝖽𝖽𝖾𝗅𝗌 𝗁𝖾𝖻𝖻𝖾𝗇 𝗐𝗂𝗃 𝗐𝖾𝖾𝗋 𝖻𝖾𝗉𝖾𝗋𝗄𝗍𝖾 𝗋𝗎𝗂𝗆𝗍𝖾 𝗈𝗆 𝗇𝗂𝖾𝗎𝗐𝖾 𝗉𝖺𝗍𝗂ë𝗇𝗍𝖾𝗇 𝗎𝗂𝗍 𝖫𝗈𝗌𝗌𝖾𝗋 𝗈𝖿 𝖽𝗂𝗋𝖾𝖼𝗍𝖾 𝗈𝗆𝗀𝖾𝗏𝗂𝗇𝗀 𝖺𝖺𝗇 𝗍𝖾 𝗇𝖾𝗆𝖾𝗇.

𝖬𝗈𝖼𝗁𝗍 𝗎 𝗓𝗂𝖼𝗁 𝗐𝗂𝗅𝗅𝖾𝗇 𝖺𝖺𝗇𝗆𝖾𝗅𝖽𝖾𝗇 𝖺𝗅𝗌 𝗇𝗂𝖾𝗎𝗐𝖾 𝗉𝖺𝗍𝗂ë𝗇𝗍, 𝗇𝖾𝖾𝗆 𝖽𝖺𝗇 𝖾𝗏𝖾𝗇 𝗍𝖾𝗅𝖾𝖿𝗈𝗇𝗂𝗌𝖼𝗁 𝖼𝗈𝗇𝗍𝖺𝖼𝗍 𝗈𝗉 𝗆𝖾𝗍 𝗈𝗇𝗓𝖾 𝗉𝗋𝖺𝗄𝗍𝗂𝗃𝗄.

De preventie assistente is een tandarts assistente met een aanvullende opleiding. Ze richt zich op het voorkomen van tandheelkundige problemen als gingivitis en parodontitis.
Ze controleert de staat waarin het tandvlees verkeert en corrigeert daar waar nodig het poetsgedrag. Ze geeft patiënten instructie, voorlichting en voert gebitsreinigingen uit.
Bij kinderen sealt zij kiezen, deze worden dan preventief voorzien van een beschermende laklaag.

Zie ook:
http://allesoverhetgebit.nl/tandartspraktijk/de-preventieassistent

De mondhygiënist houdt zich bezig met het voorkomen van tandvleesaandoeningen en gaatjes in de tanden en kiezen.
Hiervoor wordt de mondsituatie in kaart gebracht door middel van screening op tandheelkundige afwijkingen. Dan wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld. Mogelijk worden hiervoor rontgenfoto’s gemaakt en kan soms een bacterieel onderzoek wenselijk zijn.
Daarnaast wordt uitleg gegeven over de situatie in de mond en het ontstaan van diverse aandoeningen. Tevens zal er instructie worden gegeven over hoe de mond gereinigd zou moeten worden en het voorkomen van deze aandoeningen (de juiste manier van persoonlijke gebitsverzorging met bijvoorbeeld het gebruik van tandenstokers, ragers of dergelijke).
De werkzaamheden van de mondhygienist bestaan uit het verwijderen van de tandplaque, tandsteen, gladmaken van de gebitselementen en het polijsten, zo nodig met behulp van een locale verdoving. Tegenwoordig zijn er ook mondhygienisten die kleine gaatjes mogen vullen.

Zie ook:
http://allesoverhetgebit.nl/tandartspraktijk/de-mondhygi%C3%ABnist

De klinisch prothese technicus heeft na de opleiding voor tandtechnicus zich gespecialiseerd in de gebitsprothese. De klinisch prothese technicus heeft zich hierdoor gespecialiseerd in het aanmeten en vervaardigen van alle uit de mond te nemen prothetische voorzieningen.

De tandarts kijkt of u ziekten of afwijkingen heeft aan uw tanden, kiezen, tandvlees of slijmvliezen in de mondholte. Vervolgens kan de klinisch prothese technicus ingeschakeld worden voor het maken van Uw (partiële) protheses, frame protheses en overkappingprotheses op wortels of implantaten.

Zie ook:
http://allesoverhetgebit.nl/tandartspraktijk/de-tandprotheticus